Home » Computer Tutorials » Setup could not detect any Sound Blaster Audigy on your system

Setup could not detect any Sound Blaster Audigy on your system

How to Install Creative Labs Sound Blaster Audigy Downloaded Drivers

Setup could not detect any Sound Blaster Audigy on your system

Please ensure that your Sound Blaster hardware is properly installed before running the setup program.

Setup will now exit.

Just as with my Sound Blaster Live! I’ve now run into the issue of not being able to install the Sound Blaster web drivers. This time, it’s for a customer, and it’s an Audigy.

Not only that, but I had to use DriverGuide to get the stupid pack. Creative Labs doesn’t even offer a non-upgrade driver pack from their website!! Creative Labs, you officially suck now. I have always bought your products in the past, but now that your customer service sucks this much, I won’t be buying anything from you again.

That said, you can actually install the drivers that you download, but you’ve got to be tricky.

Here’s how to force the Creative Labs Audigy 2 downloaded drivers to install:

You will need to download WinZip or WinRar (depending on the file type you download from DriverGuide) and then open the Audigy driver pack with it. Extract its entire contents into c:temp or somewhere similar.

Following that, go to the device manager and double click the “PCI Audio Device” item. Click on the Update Driver button, and browse to the directory where you extracted the Audigy driver pack’s contents. Go through those misc. steps, and all should be well.

About Sootah

  • Matt Buelow

    For the past 3 days I couldn’t get ANY drivers I downloaded to work for my SB Live! 5.1 audio card.. downloaded the freaking drivers from Creative Lab’s own website only to find that they DIDN’T WORK EITHER!! Finally came across your solution on the net and wallah! Drivers installed just fine! Just wanted to say THANK YOU SO MUCH I LOVE YOU.

  • danne

    Hm doesnt work for me.. Cant click okay in that window that pop ups when you try to choose driver by yourself.. The only location I can choose is the E: Drive.. (Dvd-rom)

  • Greg

    You RULE. I used this same method to finally install the drivers for my POS SB 5.1 Live! card. I’ve had the dumb thing for years and never got it working properly because Creative offers absolutely NO HELP to their customers.

    Thanks so much for posting this fix. I’ve always had Creative cards, but after this experience, I’m NEVER buying another Creative card again!!!

  • mick

    i have installed it the way you suggested, got the drivers installed but through the surround mixer i cannot get it to set to 5.1

  • Thomas Pynchon

    Hey man, it works. i love my soundcard.
    thanx a lot. that’s great!!!!!!

  • Doruk

    Hello guys;
    I have the same problem with my Sound Blaster 5.1 (“Setup couldn’t…). I read your solutions; but i still have two questions:
    1) My card is not Auddigy or Live! version either; where can i find these driver packs that you mentioned?
    2) On my device manager there’s not a item named “PCI Audio Device”. Where can i find it?

    Thanks a lot

  • Doruk

    Hello guys;

    I’ve the same problem with my Sound Blaster 5.1. I read the suggested solution from you but i still have some questions.
    1) Where can i find these driver packs that you mentioned? My card is not Live! or Audigy version either and on internet i couldn’t find the right drivers. Can i find them on the cd?
    2) There’s not an item named “PCI Sound Device” on my Device manager. But i’m sure that i put the card to right place. What can be the problem?
    Thanks a lot

  • tyler

    http://support.creative.com/downloads/?h=7
    heres the link to the creative site find your driver there pci sound device is at the bottom of the list on any windows operating system so keep looking

  • Jinxed

    After hours of searching Dell and the Creative site and downloading what seemed like 4gigs in various drivers, I had almost given up. But then I found this, redownloaded the original LiveDrvUni.exe, unzipped it and manually updated using device manager, worked like a charm!

    The card I’m using is an SB0220. Not sure if it’s OEM or not since I got the system from a second hand store. But all the drivers from both SB and Dell stated there was no card found. Obviously a glitch in development.

  • FL

    I was getting that message as well and tried your solution but couldn’t complete the install because I keep getting a message that two system files can’t be copied although I see them in C:Windowssystem32drivers. When I browse and point the directory at ctac32K it finds it and installs but won’t find haP16v2k.sys, or it’ll install one but not the other, or they’ll disappear from the list of drivers altogether…what’s up with that? Very frustrating.

  • Akissipoo

    I have a Compaq EVO 510 minitower running Win XP Pro. My SB Live 5.1 digital sound card stopped working at some point and I’ve been trying to reinstall the drivers repeatedly. At first I was getting the message that no Sound Blaster audio device was found…exiting setup. Well I found your site and tried it but now its telling me two files can’t be found and/or copied…ctac32k.sys and hap16v2k.sys. They are in the System32 driver folder but when I install ctac32k it won’t find hap16v2k and I have to cancel the install. In cases where I was able to successfully install the two files the device wouldn’t start or if it did I got no sound.

  • Darik

    I am trying to download creative labs equalizer for my surround sound idk what to do plz help. i used to have it when i got my laptop and ever since i reformatted it got erased. How do i download the program?

  • HUGO

    PLEASE EXCUE THE ALL CAPS I AM AT WORK AND THE KEYS ARE PERMANENT LIKE THIS FOR WORK PURPOSES.

    I HAVE WIN 7 ULTIMATE 64BIT, MOTHERBOARD IS AN ASUS P7H55M-PRO I HAVE THE SB AUDIGY 2 PLATINUM PCI CARD WITH FRONT PANEL I HAVE BEEN PULLING MY HAIR OUT TRYING TO GET IT TO REINSTALL THIS BUT KEEP GETTING THIS ERROR MESSAGE “Setup Could not detect an Audigy 2 on your system, setup will now exit” I HAVE THE LATEST DRIVER FROM CREATIVE SITE BUT TO NO AVAIL IT IS STILL GIVING ME THIS ERROR ANY SUGGESTIONS?? I GET SOUND OUT OF IT BUT ALL THE OTHER COMPONENTS ARE NOT ON THE SYSTEM LIKE THE INSTALL DOES NOT COMPLETE DUE TO THE ERROR MESSAGE. I AM TRYING TO USE IT FOR THE AUX INPUTS ON THE FRONT PANEL WHEN I HAD THE MIXER UP FOR THE SOUNDCARD ALOT OF THE PREVIOUSLY AVAILABLE INPUTS SUCH AS AUX AND CD LINE IN WHAT U HEAR ARE NOW GREYED OUT BASICALLY UNAVAILABLE. I SERIOUSLY NEED HELP WITH THIS.. FEEDBACK IS GREATLY APPRECIATED. THANKS IN ADVANCE.

  • Steve

    Thanks I didn’t think to try this until reading and getting a reminder.

  • Ehtisham

    Thanks bro. I was about to go for a refund when I read this. Followed all the step as VIOLA! 6 years after your posting and the show still goes on!